BG EN
« tur de agrement

Monumente arhitecturale şi istorice în oraşul Veliko Tarnovo şi în vecinătate

Vizitarea regiunii Veliko Tarnovo nu este o sursă numai de cunoaştere. Este de asemenea o experienţă emoţională puternică. Contactul cu moştenirea culturală şi cu frumuseţea intensă a peisajelor este o bună metodă de revitalizare. Această regiune din Bulgaria se mândreşte cu cele patruzeci de mănăstiri ortodoxe ale sale. Alegeţi oricare dintre ele şi veţi afla că fiecare are propria contribuţie la istoria şi spiritualitatea bulgară. Unele dintre ele au jucat şi rol formator în dezvoltarea statului bulgar de-a lungul secolelor. Nu este întâmplător că după eliberarea de sub stăpânirea otomană şi în timpul procesului de formare a noilor structuri administrative şi culturale bulgare, dialectul din Tarnovo a fost adoptat ca limba literară a Bulgariei.

Moştenirea arhitecturală Tsarevets

Impunătoare ca şi măreaţa-i istorie, Cetatea Tsarevets se înalţă peste Veliko Tarnovo, şi dovedeşte puterea, abilităţile de constructori şi stilul de viaţă al suveranilor regatului Bulgariei şi al clerului. Construită pe un deal, oferindu-i o sursă de apărare naturală, cetatea este protejată de mediul său natural, precum şi de sistemul de fortificaţie elaborat, constând din fortăreţe înalte, porţi şi turnuri. La poarta principală exista un pod retractabil din lemn.

Palatul regal şi complexul patriarhal ies în evidenţă în Tsarevets. În perioada 12-14 d.Hr. situl a suferit câteva reconstrucţii. Clădirile aveau faţade viu colorate. Sala tronului şi camerele regale arătau grandoarea şi bogăţia regilor.

Biserica palatului adăpostea moaştele St. Petka din Tarnovo. Câţiva suverani bulgari care au domnit în sec. 14 au fost îngropaţi aici.

Complexul patriarhal a fost locul în care se desfăşura administrarea problemelor ecleziastice ale ţării. Acesta adăpostea biblioteca, scriptorium-ul, reşedinţa patriarhului şi birourile, chiliile mănăstireşti şi Biserica Patriarhală.

Suprafaţa ce înconjoară cele două complexe a fost întărită de asemenea. Cercetări arheologice sugerează că au fost 470 de locuinţe, un conac al unui aristocrat de rang înalt şi un han.

Biserica celor Patruzeci de Martiri

“Omul, chiar dacă trăieşte bine, moare, şi altul se naşte. Şi fie ca omul care se va naşte mai târziu să vadă această scriere, şi să-şi amintească de cel care a lăsat-o …”. Acest citat remarcabil din vremea lui Khan Omurtag a supravieţuit până în prezent, înscris pe o coloană din marmură din Biserica celor Patruzeci de Martiri din Veliko Tarnovo.

Această biserică este cel mai proeminent monument medieval bulgar din vechea capitală.

A fost ridicată iar frescele i-au fost pictate în timpul domniei ţarului Ivan Asan al II-lea pentru a celebra victoria de lângă Klokotnitsa împotriva trupelor Despotului Teodor Comnenul pe 22 martie 1230.

În primii ani ai stăpânirii otomane, biserica şi-a păstrat caracterul creştin. Mai târziu a fost transformată în moschee. Din fericire, mai păstrează încă unele dintre cele mai impunătoare monumente epigrafice bulgare: coloanele Omurtag şi Asan şi Coloana de graniţă din vremea lui Khan Krum.

Săpăturile arheologice au început aici în 1969. Trei ani mai târziu a fost dezgropat mormântul regelui Kaloyan (bărbat, 1,90 m înălţime, înmormântat în haine militare cu ornamente, decorat cu fir metalic şi perle). Inelul de aur găsit în mormânt cântăreşte 61,1 grame. Un leopard alb era pictat pe el, şi poartă inscripţia ”Inelul regelui Kaloyan”.

Spectacol audio-vizual de sunet şi lumină

Sunet şi lumină – o sinteză de lumină şi muzică într-o manieră de neconfundat. Trebuie să vezi Spectacolul audio-vizual de sunet şi lumină pentru a putea simţi întreaga putere a acestei prezentări artistice. În timpul nopţii lasere şi lumini multicolore explodează în acordul clopotelor de biserică. Spectacolul este unic. Adunate, sute de lumini colorate, cele trei fascicule de lasere şi muzica recreează istoria glorioasă şi tragică a Celui de-al Doilea Regat Bulgar (1185 - 1393). Spectacolul acesta recreează evenimente din istoria Bulgariei, rezistenţa opusă invadatorilor otomani veniţi în Europa, anii de asuprire turcă, mişcarea de Eliberare Naţională şi Eliberarea.

Spectacolul audio-vizual de sunet şi lumină definit de sutele de spectatori ca “magia din Tsarevgrad Tarnov” a fost realizat prima dată în 1985 pentru a comemora cea de-a 800-a aniversare de la naşterea fraţilor Asan şi Petru.

Samovodska Charshiya (Bazaar) din Veliko Tarnovo

Plimbându-se pe vechile străzi din Samovodska Charshiya, vizitatorul din Veliko Tarnovo va simţi atmosfera Renaşterii Naţionale, obiceiurile oamenilor care au trăit aici în Bulgaria de după eliberare. În peisajul plăcut al vechilor timpuri, vizitatorul devine parte dintr-un spectacol romantic, atât ca actor cât şi ca spectator.

Samovodska Charshiya a apărut în anii 1860 şi 1870, când Tarnovo s-a dezvoltat ca centru comercial şi de meşteşuguri. Cele două străzi ale sale sunt bordate de mici magazine, ateliere şi hanuri. Printre cele mai faimoase hanuri se numără Davidov Inn, Hadji Velikov Inn şi Hanul lui Atanas Yonoolu. În prezent a mai rămas doar Hanul lui Hadji Nikoli.

În funcţie de ceea ce se producea şi vindea, aici au existat mai multe bazare în perioada Renaşterii Naţionale – băcănie, fierărie, bazare de încălţăminte şi altele.

Tot aici era şi sihăstria Mănăstirii Hilandar.

În prezent Samovodska Charshiya este muzeu în Veliko Tarnovo reprezentând o atracţie istorică, culturală şi turistică, şi include şi piaţa Samovodski.

Complexul constă din case restaurate şi adaptate, datând din perioada Renaşterii şi post- eliberare, din sec. 19. Una dintre ele este casa în care s-a născut Emilian Stanev.

Vizitatorii sunt fascinaţi de atelierele care le imită pe cele originale: ateliere de ceramică, armuri, de sculptură în lemn şi de pictură de icoane, o moară de vânt şi câteva magazine cu dulciuri. Anticariatele care vând suveniruri şi antichităţi se adaugă la atmosfera captivantă a locului.

Muzeul de arheologie din Veliko Tarnovo

Istoria de o mie de ani a oraşului Veliko Tarnovo şi vecinătăţilor sale au fost obiectul a nenumărate cercetări şi descoperiri arheologice. Muzeul de Arheologie cu expoziţia sa “Tarnovgrad, capitala Bulgariei între sec. 12-14.” pune în evidenţă perioada în care Veliko Tarnovo era capitala statului medieval Bulgaria. Colecţia muzeului cuprinde articole şi din alte perioade istorice.

Casa cu maimuţă

La o primă privire, Casa cu maimuţă din Veliko Tarnovo nu este altceva decât o ciudăţenie. De fapt, clădirea ridicată la mijlocul sec. 19 este o construcţie manifest remarcabilă a geniului lui Kolyo Ficheto. Arătându-şi abilităţile arhitecturale şi de construcţie unice, marele maestru a proiectat şi construit pe o bucată foarte îngustă de teren o casă cu trei etaje pentru clientul său, negustorul Nikola Koyuv. În ciuda limitelor de spaţiu, casa avea tot ce-i trebuie pentru a fi funcţională: locuri de depozitare, magazie şi partea de locuinţă pentru familie.

O coloană de pe faţada casei înfăţişează o maimuţă aşezată cu o bucată de ardezie. Această imagine i-a dat casei numele exotic.

Casa are exterioare relativ distinctive – faţada este făcută din cărămizi convexe, o raritate la acea vreme. Cel mai probabil, Kolyo Ficheto şi-a folosit propriul stil de decorare a clădirilor. Alte creaţii ale sale afişează acelaşi stil de decoraţiune exterioară.

Şi mai este un detaliu ciudat la Casa cu maimuţă: un timp, a fost casa lui Stoyancho P. Ahgar. Acesta era un pionier al colecţionarilor de obiecte antice şi cel care a creat prima colecţie privată de acest fel.

Biserici şi mănăstiri în Arbanassi »

Mănăstiri renumite în apropierea Veliko Tarnovo »

Obiective istorice şi naturale »